30.04.10 Mösspåtagning

Mösspåtagning idag. Lite mingel och mys. Sång och tal och så ytterligare lite mingel. Men idag är det också valborg. Och så får vi inte glömma att studiebidraget kom idag! För vi tar snart studenten, för vi tar snart studenten, för vi tar snart studeeenteeeen! FY FAN VAD VI ÄR BRA!


För att vi är söta


Så blev det plötsligt vitt överallt


Sen kom Adi och ströp mig


Vi gick några stycken och tog en "After-mösspåtagnings cider" som inte riktigt gick hem hos Ana
29.04.10 Schweden

Jag och mamma är ibland lite roliga ändå. Vissa dagar sitter vi och klankar ner på svenskar och hela svenne-begreppet. "Ja men du vet, Finnarna har ju sisun, vad har svenskarna då?" "Svenskarna är ju bara mesar, de tror att de är så speciella". "Svenskar kan ju fan inte spela hockey, och de vet ju ingenting om nånting"

Men så kommer det dagar som denna, då mamma och jag bunkrar oss framför tvn, slår på fyran och kikar på först dokumentären om Familjen Bernadotte och så nu Sveriges Historia. Så känner vi oss sådär lagom svensson och tycker kungen är så lagom folklig och gullig och så vidare. Och Sveriges Historia med Martin Timell som programledare, han är ju så trevlig och mysig. Sådär lagom.

Men nog får man vara sådär lagom svensson ibland även om passet säger någonting annat.

 
28.04.10 A Touch of Dead

Eftersom att tionde boken i Sookie Stackhouse Series komemr ut nästa vecka(!) har jag börjat läsa The Sookie Stackhouse Short Story Collection. Köpte den i Januari när jag läst ut nionde boken men lyckades inte riktigt börja läsa den, men så nu tänkte jag försöka komma in i stämningen lite. Och nog har jag saknat stämningen så nu taggar jag till tusen inför el libero numero diez.

Utdrag ur novellen "One Word Answer":
   "And you would be?" he asked with cold courtesy 
   "I would be Bill Compton, resident of this parish and friend to Miss Stackhouse," Bill said omniously. "I'm also an employee of the queen, like you"
   The queen had hired Bill so the computer database about vampires he was working on would be her property. Somehow, I thought Mr. Cataliades performed more personal services. He looked like he knew where all the bodies were buried, and the vampire Waldo looked like he had put them there.

 25.04.10

Uppdaterar väl mest för att. Haft en sjukt stressig vecka med plugg, jobb och ett liv som jag inte levt. I fredags hade jag inga lektioner men for till Järna söder om Södertälje tillsammans med Carro och Lovisa i syfte förjust ett skolarbete..såklart. Vi var och hälsade på Antroposoferna och deras klinik i Ytterjärna för Religion B. For 11:15 och var hemma igen vid 19:00. Och mina skor gick sönder på vägen. Hela sulan lossnade. Det var roligt..
Det mest random var att vi mötte Unn på tågstationen i Järna på vägen hem. Hon bodde tydligen där. Mitt ute på landet. Kul att åka en å en halv timme till skolan varje dag. Och byta tre tåg till på köpet.

Igår träffade jag Leyla en timme i Rissne för att fota henne för mitt Fotoprojekt tills på måndag. Sedan blev det stan med Frida och Ruffs och vi for till The Studio. det var roligt men sjukt ovärt så man var tvungen att betala på plats och inte kunde få med en faktura. Vem fan springer runt med 1600 kr i fickan liksom? Visserligen tänkte jag bara köpa bilder för 600, men det är fortfarande lite över min budget såhär en vecka innan studiebidraget.

Och idag tänkte jag återigen viga all min tid till studier. Fila lite på naturkunskapsredovisningen och engelskatalet. Kanske, om jag hinner att jag redigerar bilderna på Leyla från igår och kanske till och med skriver lite på psykologiuppsatsen. Men det är nog inte så troligt.
19.04.10 Psykbryt

Jag tänker inte plåga någon, allra minst mig själv, med att klaga på skolhelvetet som råder just nu. Jag har redan drabbats av psykbryt, jag tänker inte direkt låta det drabba er också. Istället publicerar jag två citat som yttrades förra veckan.

Under en diskution om hårfärgning:
Ruffsi: -Alltså..jag passar faktiskt jävligt bra i mörkt hår!


Frida: - My, du har en fluga i håret..
My: - Den får gärna sitta där. Jag tycker om djur.Vårtecken

Två damer ~70, går förbi några killar ~15, med ordentligt häng på brallorna.
Dam 1 (upprört): Siv, ser du?!
Dam 2 (lugnt): Ja, det är vår. Allt möjligt tittar fram.53 dagar kvar

Idag stängs ansökningarna till Sveriges högskolor. Imorgon stängs ansökningarna till Åbo. På söndag är det 50 dagar kvar till studenten. Det börjar dra ihop sig.

Och jag vill baka hallonpaj idag igen. För tredje gången på en vecka. Men jag tror nog mamma blir lite störd påmigom jag gör det, så jag tror jag låter bli.14.04.10 Naturkunskap

Jag har nu två kvällar i rad startat, skrivit och även avslutat min Naturkunskapuppsats om The Immune system. Fem A4 sidor. Om det är Max gamla biologibok från Norra Real eller tillfällig flit och flyt vet jag inte riktigt. Det var nog en kombination av båda. Jag är i alla fall sjukt nöjd. Detta troligtvis eftersom jag hatar Naturkunskap eftersom jag tycker själva ämnet är så fruktansvärt meningslöst för min vidare utbildning och oerhört ointressant, även om Mr D förgyller lektionerna till tusen.

Iofs har jag alltid tyckt att biologi är roligt i jämförelse med kemi och fysik så det var ju tur att den enda seriösa uppgiften vi gjort under den här kursen handlade om just biologi.

Igår satt jag och skrev med Naturkunskapsboken och Biologiboken till hjälp. Och lite Nationalencyklopedi för att få mer än två källor. Och så idag har jag renskrivit och sen översatt till engelska. Jag ger min uppsats fyra av fem toastar. Benjamin!

Och som sagt, Mr D är bäst. Så om jag är nöjd med en Naturkunskapsuppsats lär Mr D utan tvekan vara det. Härluga tider!

Och lärt mig massor har jag gjort. Här finns inte bara vita blodkroppar. Nejdå, vi delar in dem i tre kategorier. T- and B-lymphosytes and  phagocytes. Och så finns det faktiskt två sorters T-lymphocytes. Bara för att nämna något.

14.04.10 HBO reminds vampires to drink responsibly

Har för ett par dagar sedan beställt,och idag fått hem en plansh. Jag blev lite förälskad och fick något av en "måste-ha" impuls. Men den var inte så dyr.

Dock är tapeterna hos mamma röda och den knallröda planshen passar inte riktigt in. Så jag får hänga upp den hos pappa eller så får jag vänta tills jag far till Åbo.
13.04.10

Okej. Jag ska sluta hålla på å ändra min blogg hela tiden. Jag lovar.Once upon a time..we were not so good looking
Dagens ljud: BAM!!

Alltså påsklov har varit så sjukt skönt, å så slappt och jag har bara inte gjort nånting. Men så kom måndagen och skolveckan började. ...och det bara BAM!

Igår påbörjades fyra stora uppgifter:
Religion B - fördjupning av en sekt med en 30 minuters presentation om två veckor. BAM!
Psykologi B - Färdig outline för ett sjukt stort arbete som hela kursen hänger på. BAM!
Fotografisk bild - Fem bilder med ett genomgående tema som vi ska kunna motivera och planera tillpunkt och pricka. BAM!
Naturkunskap B - biologiuppsats som tydligen ska in på fredag. Fem A4-sidor, analyserande. BAM!

Idag blev jag påmind om ytterligare två uppgifter som jag förträngt:
Svenska B/C - Kult-läxa till imorgon. Inte så farligt, but still. Ingen bam.
Engelska C - 5 minuters formal speech nästa vecka. BAM!


Jag tänker inte klaga,  jag tänkte bara upplysa om att jag kommer att vara sjukt jävla bussy en tid framöver.Inatt jag drömde något som jag aldrig drömt förut

Härom natten drömde jag en elak dröm. Det konstiga är att jag kommer ihåg hela drömmen in i minsta detalj, vilket jag inte brukar göra, speciellt inte flera dagara efteråt. Hur som helst tänkte jag dela med mig av händelseförloppet i denna dröm.Det började med att jag otroligt bakfull, eller bara väldigt morgontrött, vaknar upp i Stugan. Stugan ser ut som ett bombnedslag och det tycks har varit en sjudjädrans fest där kvällen innan, som jag dock inte minns någonting av. Maria har sovit över.

Helt plötsligt dundrar en Ingves buss in på gårdsplanen...gräsplätten.. eller vad vi nu ska kalla det. Maria är nu spårlöst försvunnen. Ur bussen hoppar Crista ut och är helt förstörd. Hennes balklänning är sönder och Malin kommer springandes med sytillbehör i högsta hugg. De sitter på altanen och försöker sy ihop Cristas klänning, som för övrigt är svart, lite ballongmodell och i silke. Själv spanar jag in bussen som är fullpropad av folk. Det är nämnligen studentbal på Närpes gymnasium samma kväll.

Nu måste dock alla i bussen gå på toaletten och det blir en väldigt lång kö. Bussschaffören antar att det kommer ta lite lång tid och drar fram en uppfällbar bar som folk samlas kring och gör sig lite drinkar. Nu är det så att det är inte bara Närpes gymnasium som har bal och som befinner sig på bussen. För där står även Henning. Och resten av naturklassen på Södra Latin, visar det sig. De ska också ha bal. Uppenbarligen tillsammans med Närpes gymnasium.

Johanna är där också. För hon känner ju hela NV klassen. Och Viika är där. För hon känner ju alla i Närpesklassen. Sen sätter sig alla på bussen igen och ska fara iväg. Men jag får inte följa med, fastän jag känner båda klasserna. Så far bussen iväg och jag blir lite ledsen.

Men då vandrar jag iväg till Näverås skola där jag tar tunnelbanan in till stan. Tunnelbanan är helt nedsläckt och det enda som lyser upp tåget är UV lampor i olika färger. Inne i stan går jag i alla fall på bio. Jag valde att se en Disney film men lämnade salongen efter bara några minuter. Filmen var inte så bra. Sedan förvandlades jag till Leonardo DiCaprio och blev jagad på Shutter Island. Mina vita kläder var inte så vita längre.59 dagar kvar

Har idag klickat hem den perfekta studentklänningen. Lika gräddvit som den ekologiska studentmössan jag fick kika på och beundra lite innan påsklovet. Den står i och för sig och väntar på mig i skåpet i skolan, men ändå. Och klänningen får jag i slutet av nästa vecka. Det märktes nog att VRG's miljöprofil nått fram en aning i alla fall. De allra flesta tycktes ha valt den ekologiska mössan. Personligen valde jag den för att den helt enkelt var snyggast, men i alla fall.

Provade också min gamla balklänning från nian hemma hos pappa förra helgen, och den sitter fortfarande bra så den tänkte jag nog ha på mig på studentbalen. Det börjar dra ihop sig, mina vänner. 59 dagar kvar, sen springer vi och viftar med våra vita mössor. Blir neddränkta i öl på ett björkrisprytt lastbilsflak. Skriker så att vi blir hesa. Sätter oss plaskvåta på tunnelbanan och åker hem där vi sedan skär upp jordgubbsprydda sommartårtor med släkt och vänner. Och sen börjar allvaret med högskolestudier och klättring på karriärsstegar. Men det tänker vi inte på just nu.

Sjungom studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtat med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.

I'm glad I'm not a proud American

Madrid, Spanien

Folk från planet som anlänt från Barcelona kommer ut. En flicka ~7 i en amerikansk familj tittar sig runt.
Flickan: Dad, are we still in Europe?
Pappan: Yes, we are.
Flickan: Then how come there are so many Mexicans here?
Shutter Island

Var på bio med Frida igår. Ganska precis en månad efter att vi sist var på bio, faktiskt. Det var trevligt. Vi såg Shutetr Island som var sjukt bra. Jag har velat se den ganska länge men hunnit glömma bort vad den riktigt handlade om så det var en plesent suprise. Den var sjukt bra och hade ett antal otroliga helomvändningar. Dock kändes historien inte helt orginell. jag tänker inte avslöja för mycket, för det förstör liksom hela filmen. Men jag kan nämna att Johnny Depp hade huvudrollen i en liknande film och Bruce Willis i en annan. Den handlar i alla fall om den federala sheriffen Teddy (Leonardo DiCaprio) och hans nya partner Chuck som fått ett uppdrag på ett mentalsjukhus belägen på en ö. En patient har försvunnit från sitt rum, spårlöst, trots lås och bom samt bevakning. Alla är på helspänn men det verkar inte riktigt som om allt är som det ska. Sammanfattningsvis var Shutter Island otroligt bra och jag blev tagen på sängen ett antal gånger. Hur bra den metaforen nu låter.
06.04.10 Helvetesspråkets land

Jag blir skogstokig på finska företags hemsidor. Allt är på finska. Det går inte att välja svenska på några jävla menyer nånstans. Tvåspråkigt land MY ASS. Man kan inte ens välja engelska. Hur hade de tänkt komma fram med sina tjänster när det inte ens går att begripa vad som står? Jag förstår att majoriteten i Finland faktiskt talar finska, men ändå. Engelska är väl inte för lite begärt, eller?

Å herre min gud. HUR ska jag klara mig i detta helvetesspråkets land?06.04.10 Maria Mena

Maria Mena. Jag bara älskar den kvinnan. Var hemma hos pappa en sväng i förrgår och förde över lite gamla album, som jag inte har påmin bärbara dator. Förde över dempå Ipoden. Har nu lyssnat på både Maria Mena och Dashboard Confessional jättemycket, troligtvis för nostalgins skull. Men cokså för att Maria Mena är såfruktansvärt bra. jag blir bara så lycklig. Och jag minns förstaoch absolut bästa spelningen på Peace and Love förra året. Menas första visit i Sverige, och finns det någon ödmjukare och gulligare tjej så let me know. Okej, jag tänkte inte sitta här och göra reklam, men det värmde så i hjärtat att få tralla med i hennes hjärtskärande men å så vackra låtar.I am fragile
I am hopeless
I´m not perfect
but I am free04.04.10"Man kan välja den svåra vägen i livet, en det är inte alltid särskilt smart"03.04.10 Äntligen på väg

Gick upp halv 9 imorse för att gå ut med hundarna, men jag tordes inte gå å lägga mig igen närvi kommit in. Fåglarna kvittrade, gruset var bortsopat, solen sken och värmde en aning, snön var så gott som obefintlig. Det är vår, mina vänner. 10 plusgrader och solsken i Hufvudstaden af Svea Rike.

Idag har jag myst oändliga timmar i solen. Lyssnat på Bob M och Bob D, Hellström, Winnerbäck och Gärdestad. Jag andas in solen, förtär den och sparar den likt ett fotografi i själen. Fågelkvittret är som skönsång i mina öron och varje liten blomma är en fröjd för ögat. Denna sol, denna sol. Nu när den äntligen är tillbaka kan jag bara med en lättnads suck förstå hur mycket jag saknat den. Vintern är slut. Och de fåtal snöhögar som återstår krymper för var minut. Jag älskar det.

För övrigt knallade jag runt i stan med Hanna i otaliga timmar. Vi planerade vår eventuella Amsterdam-resa i maj och kikade på second hand efter en vårjacka respektive festklänning. Satt och myste i solen på Kungsträdgården och annat trevligt.

Toppendag! Och vänner, jag måste bara säga att det är härligt att vara vid liv. Vi har nu officiellt överlevt helvetesvintern 2010.


"Tussi-tussi-tussi-tussi-tussilago, å va' fin du är!
Tussi-tussi-tussi-tussi-tussilago, nu är våren här!"01.04.10

Inget sådär häpnandsväckande nytt har väl inträffat. Och inga spännande aprilskämt idag heller. Dock fick vi våra studentmössor levererade till skolan idag, och jag måste nog säga att jag blev lite småkär i min. Fast nubörjar jag få lite småångest över vad jag ska ha på mig, vilken frisyr jag ska tänkas ha och hur i HELVETE det ska gå med vårt flak som ingen tycks ta på sig ansvaret för. Men mössan var fin. Så den stod jag och klappade lite på innan jag varsamt la tillbaka den i lådan där den får vila tills Mösspåtagningen om ett par veckor.

Det är helt sjukt ändå, att det faktiskt är jag och min årskull som tar studenten i år. Men nog kändes det fint att knalla runt med mösslådorna och se 1:orna och 2:orna gröna av avund. Lite ombyte för en gångs skull. Och nog minns jag hur det kokade inom mig själv när 3:orna stoltserade med sina mössor, på den där tiden då man var så fruktansvääärt mycket yngre.

Nu är jag bara taggad på vår, studentskivor, studentbalen, studenten och slutligen sommaren.


Random bild från google